Carme Melchor va néixer a Barcelona en una família de pintors, entre bastidors i pinzells, relats de la guerra civil i històries familiars contades en les tertúlies de veïns que treien les cadires baixes a la vorera. Llicenciada en Ciències de la Informació, va fer un màster de Guionatge de Cinema i Televisió i ha col·laborat amb diversos mitjans de comunicació. Actualment, dirigeix una sala de música llatina i escriu relats i novel·les. 4rt lloc Premi Planeta 2009 amb la novel·la "ACHÉ TO-Así sea", escrita en castellà. 2on lloc al Premi Sant Jordi de les Lletres Catalanes 2013 amb la novel·la "LA FILLA DE L'ESCOCÈS".

carme_melchor_003
19 de Novembre de 2014
Escriptora convidada el a les Segones Jornades de Novel·la Històrica celebrades a EL BORN de Barcelona.

presentacio_filla_escoces_03

19 de Setembre 2014
Presentació del llibre “La filla de l'escocès” a Girona (Casa de Cultura de Girona).

presentacio-girona

19 de Juliol 2014
Presentació del llibre “La filla de l'escocès” a Blanes (Casa del Poble).

presentacio_filla_escoces_02

4 de Juliol de 2014
Primera presentació del llibre “La filla de l'escocès” a La Casa del Llibre de Barcelona. Envoltada per profesionals de les lletres, cinema i ràdio i un nombrós públic que omplia la sala d'actes.

presentacio_filla_escoces_01


“EL VIATGER ESTÀTIC”

Un home barceloní de setanta dos anys, solitari, esquerp i garrepa, que reb unes suposades amenaces gihadistes.

Una dona gironina de setanta dos anys, tranquila, dolça i generosa, que cerca el seu germà bessó al que no coneix...

El barri de Gràcia de Barcelona, a les portes de celebrar els 200 anys de la seva Gran Festa Major, escenari d’un fet tràgic amb la xerinola i la disbauxa pròpia de les festes de rerefons...



portada_hospiciano_001

“EL HOSPICIANO SORDO Y EL REY”
Obra inédita

EL HOSPICIANO SORDO Y EL REY, és una novel·la encara inèdita dedicada a l'avi patern de l'autora, aragonès de naixement, pintor per devoció i sord per un maltractament patit a la seva infantesa a l’hospici on fou abandonat als 29 dies de néixer. Està escrit en castellà, perquè en castellà es comunicava la Carme Melchor amb ell els dotze anys de la seva vida que varen conviure plegats amb la resta de la família. Tal i com diu a la sinopsi de la seva vida novel·lada:

Una noche fría de marzo de 1891 fue abandonado en el torno de la Real Casa de Misericordia de Zaragoza un niño recién nacido con un certificado de bautismo sujeto por una aguja imperdible en la chambrita. Nombre propio impuesto: Manuel-Melchor. Madrina: Josefa Tena. Padres: ignotos...

Cuatro años y nueve meses antes había nacido en el Palacio Real de Madrid Alfonso XIII, hijo póstumo de Alfonso XII, a quien por precaución se le practicó la extremaunción intrauterina y nada más nacer fue recogido con mimo por la que sería su nodriza Maximina Pedraja y aclamado con entusiasmo por todo el pueblo español.

Manuel-Melchor y Alfonso XIII coincidirán en el Hospicio de Zaragoza en 1908 y mantendrán una larga e íntima conversación que marcará para siempre la vida del joven hospiciano.

Un relato donde se entremezclan los avatares de una monarquía parlamentaria aferrada a la Restauración Borbónica, un bipartidismo alternante instaurado en el poder durante 42 años y la vida de un sencillo hospiciano algo sordo que sólo sabía pintar y a quien la Fatalidad decidió guiar sus pasos.



portada_filla_004

“LA FILLA DE L’ESCOCÈS” – 2ª Finalista del Premi Sant Jordi de les Lletres Catalanes 2013

Tres fets històrics serveixen de base al relat: La Primera Guerra Mundial, l’enfonsament del transatlàntic Lusitania amb gairebé dues mil persones a bord i l’electrificació de Catalunya mitjançant l’energia hidràulica amb l’enginyer Fred Stark Pearson al front de l’ambiciós projecte.
La novel·la arrenca el 4 de maig de 1915 amb l’assassinat de Mariona Palop, mestressa d’una fonda ubicada al carrer del Roser de Barcelona, al barri del Poble Sec. A partir d’aquí s’engega una investigació que sobrepassa l’àmbit local.
La Primera part acaba amb els últims moments del Lusitania i el seu apocalíptic enfonsament, després de ser torpedinat a les 14:02 hs del dia 7 de maig de 1915 pel submarí alemany U-20 (capítol IV-L’últim foxtrot).
Personatges històrics com Frederick Stark Pearson, Enric Prat de la Riba o el mateix Winston Churchill s’entrellacen en la novel·la amb d’altres ficticis com el carboner Telèsfor, el jove Jaume, periodista de La Veu de Catalunya, o la protagonista principal, la Maureen, la noia pèl-roja filla de la dona assassinada.

La guspira que encengué la primera idea de la novel·la sorgí quan, investigant la personalitat de F. S. Pearson, l’autora descobreix, a partir de documents que havien estat qualificats com a “Top Secret” fins ben avançada la dècada dels 90, el paper que Churchill havia jugat en l’enfonsament del transatlàntic Lusitania, en el que varen morir 1.198 persones, entre passatgers i tripulació, per tal de forçar els Estats Units a entrar en una guerra que fins llavors els havia semblat aliena.



infern_cover_001

“L’INFERN ESCOLLIT”
Obra inèdita (traduïda al castellà)

En Jofre Moragues i Isern, historiador, orador, escriptor i catedràtic especialitzat en mitologia, sofreix un canvi sobtat a la seva vida monòtona i benestant que el porta a reflexionar sobre els seus orígens i a escriure els records de la seva infantesa, adolescència i joventut que ja creia emmagatzemats i oblidats per a sempre més.
La seva majordoma Margarida, més segona mare que serventa, també es veurà afectada pel mateix canvi sobtat i el trencament de la seva quotidianitat la portarà a un deliri que, des de sempre, jeia latent en el seu cervell malalt...
Tots els personatges d’aquesta història, fins i tot el nen, en Daniel, i la seva mare, la Madó, en un moment donat es trobaran atrapats en el petit infern que cadascun d’ells ha escollit.
Una novel·la dins d’una altra: una suposada biografia, la d’en Jofre, dins del relat dels avatars actuals de les persones que formen part de la seva vida.



“SOLEDATS”

Soledats de l’ànima, soledats urbanes i soledats etíliques... i una soledat ‘futura’ per a la reflexió. Tres tipus de soledat que pateix l‘ésser humà d’enguany i una altra d’esgarrifosa que tant de bo no hagi de patir mai...

Tretze relats de caire i durada ben diferents, on els personatges se senten com si fossin els únics habitants d’un micro univers opressiu i angoixant....



portada_ache_to_001

“ACHÉ TO (Así sea)”
4ª Finalista Premio Planeta 2009

Escrita en castellano, la novela gira alrededor de una família de la alta burguesía barcelonesa que a través de tres generaciones ha estado vinculada a Cuba, tanto por intereses económicos como sentimentales. A lo largo del relato, se va mostrando el decorado interior de esa familia aristocrática instalada en un palacete del barrio de La Bonanova de Barcelona, la incomunicación de los personajes que la integran, sus odios y sus rencores. La trama basa su eje central en el poder de la mente y el uso que de ella puede hacerse, en la superstición y la autosugestión, y llevará al lector por un camino en donde encontrará el origen de la santería cubana y también el sentir de una parte del pueblo cubano, respecto a la Revolución que los ha llevado al actual estado en que se encuentran.



portada_reflexos_001

“REFLEXOS d’ULTRAMAR”
11 relats, recollits en 3 parts: “Les cròniques privades”, “Les cròniques properes” i “Les cròniques alienes”.

Escrit en les dues versions, la catalana i la castellana, però de moment publicat només en català, el llibre comença amb un casament el 1915, “Noces de paper mullat”, l'autora deixa testimoni, autèntic i detallat, de les noces per poders dels seus avis materns, per acabar amb l’últim relat basat en un altre casament, “Els nuvis d’El Cerro”, celebrat en un barri de l’Havana, Cuba, a principis del segle XXI. Els dos esdeveniments, un al principi l’altre al final, complicats en el fons i divertits en la forma, encerclen i arrodoneixen el llibre.






el_punt_avui_agost_2014_001

diari_girona_001

entrevista_celobert_001